Robotika Labort működtet a Váci Tankerületi Központ

A Klebelsberg Központ Új vagy működő jógyakorlat tárgyú pályázati kiírására született meg a Váci Tankerületi Központ programja, amelyben 12 pedagógust képeztek a robotika alapjaira. A több mint 15 órás szakmai műhely célja az volt, hogy a tanárokat felkészítsék arra, hogy a diákokat ma annyira érdeklő újfajta informatikai ágazatot oktatni is tudják. Azonban a diákok nemcsak saját tanáraiktól tanulhatnak majd a jövőben, hanem a létrejövő platform segítségével a csatlakozó diáktársaktól is, így erősítve egymást.

A robotika szorosan összekapcsolódik az informatikával. A képzéssel a tehetséggondozás megindítása volt a cél. A 8-14 éves korosztály alapkészségként használja az okoseszközöket, így olyan gyakorlatra tesznek szert, amelyre építve elindíthatják őket az informatikához, robotikához köthető hiányszakmák felé.
A pályázati forrásból a pedagógusok képzése valósult meg.
A képzés lezárultával felvetődött az igény a folytatásra. A szakmai program annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Váci Tankerületi Központ saját költségén tovább folytatta az oktatást - megújult formában, új helyen egy 8+1 munkaállomásos, 3D-s nyomtatóval felszerelt labort létrehozva Vác város központjában, a tankerület egyik helyiségében.
A robotikai labort a Váci Tankerületi Központ valamennyi intézménye számára térítésmentesen biztosítja. Jelenleg több váci és Vác környéki iskola diákja és tanára vesz részt a foglalkozásokon, melyeket Vidra András informatikus, a tankerületben dolgozó rendszergazda tart.
Vidra András a robotika oktatásával kapcsolatban elmondta: a képzés az arduino rendszerre épül. „A robotika tulajdonképpen három dologból tevődik össze, egyrészt programozás, másrészt elektronika, harmadrészt pedig kicsit mechanika is.  Gyakorlatilag ez vezérléstechnika: számítógépes programozással működtetett mikrokontroller idomítás. A résztvevők ehhez az elején az arduino platformot használják. A képzés végére a pedagógusok, de a diákok is eljutottak oda, hogy egy robotkart vezéreljenek.” Bár a robotikának sokféle iránya van, a Váci Tankerületi Központ hosszútávú célja az, hogy az alapképzés beépüljön az általános iskolai oktatásba is. A váci robotika labor (Vác, Kossuth utca 30.) május 23-án nyílt napot szervez, melyre minden robotika iránt érdeklődőt szeretettel várnak.