Nívódíjban részesültek

Örömmel adjuk hírül, hogy a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zongorista növendéke, MISZKULY DÓRA NAPSUGÁR és felkészítő tanára GILICE TERÉZ a 2021. november 18-21. között Kaposváron megrendezett VI. Zenevarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyen a tanár-diák kategóriában műsorukért NÍVÓDÍJBAN részesültek. Szeretettel gratulálunk a csodálatos eredményhez és további szép sikereket kívánunk! 🙂

Rajzverseny Nagymaroson

A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola idén is meghirdette versmondó- és rajzversenyét a szokásos Áprily napok keretein belül. A járványhelyzet miatt idén kicsit rendhagyó módon online versmondó verseny bolygatta meg kicsit a megszokott rendet, de a rajzverseny esetében csak a kiállítás megnyitóról kellett lemondanunk. Iskolánk diákjai szép számban képviseltették magukat a versenyen, számos gyönyörű alkotás született. Idén Áprily Lajos és más költők őszi témájú verseire készítettek a gyerekek rajzokat és festményeket. A megjelölt 4 korcsoportból 2-ben képviseltettük magunkat. Mind a két korcsoportban készültek helyezést érő alkotások. Az 1. korcsoportban Hoffer Anna Bíborka 2.b osztályos tanuló III. helyezést, a 3. korcsoportban Várkonyi-Nickel Róza 6.b osztályos tanuló II. helyezést ért el. A 2. korcsoportban Dobos Szaffi 6.a osztályos tanuló különdíjban részesült. Köszönjük a lehetőséget a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskolának és gratulálunk a verseny minden résztvevőjének, a diákoknak további sikereket kívánunk!

Mikulás Kupa a Puer Regius Történelmi Íjász Sportkörben - Nagymaros
Egy kis mesevilág költözött december elején a Szent Imre téri pince boltíves falai közé néhány órára! Már a belépéskor érezték a gyerekek, hogy az aznapi edzés más lesz, mint a szokásos. Mindenhol Mikulás csomagok függtek a pincében, jelezve az aktuális jeles napot! Piros sapkák vezették a szemüket a különleges célra, ami nem más volt, mint a Mikulás zsákja – sőt a zsákon lévő folt volt a cél a legjobbaknak! Igazi ünnepi kihívás volt az íjászoknak, nagyon lelkesen próbálkoztak is. Ám a koncentrációjukat még tovább növelte, mikor megtudták, hogy minden találat ajándékot, édességet ér! Na ezek után csak úgy záporoztak a jobbnál jobb találatok a zsákra. Igazi felszabadult örömíjászat vette kezdetét, vidám és önfeledt délután volt! Köszönjük Mikulás!
 
Sutus-Juhász Tünde
íjászoktató

 

Gratulálunk a TWMI gitár tanszakának!

Örömmel adjuk hírül, hogy a 2021. november 25-26-án megrendezett IV. Regionális Dabasi Klasszikus Gitárversenyen iskolánk növendéke, Herpai Kata a IV. korcsoportban bemutatott műsorával 3. helyezést ért el. Eredményéhez szeretettel gratulálunk és további szép sikereket kívánunk neki és felkészítő tanárának Veres Zoltán tanár úrnak is!

Moderntánc siker

A 2021. október 30-án megrendezett XXX. Országos Junior Táncművészeti Fesztiválon a pomázi Teleki-Watay Művészeti Iskolát Kálmán Kamilla és Rádli Veronika képviselte, akik a Moderntánc duett kategóriában 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Vincze Éva volt. Gratulálunk és további szép sikereket kívánunk nekik!

A 10 legszebb szó nyomában… - a nagymarosi iskola híre
A magyar nyelv napjáról az idén is megemlékeztünk az iskolában. Kosztolányi Dezső ötletéhez nyúlva, megszavaztattuk az iskola tanulóit, hogy ők melyik 10 szót tartják a legszebbnek a magyar nyelvben. Első körben mindenki, megalkotta a saját 10-es listáját, aztán ebből, megszülettek az osztályok listái, majd az így összegyűlt körülbelül 100 szóra adhatta le a voksát minden diák és tanár.
Bővebben
Nincs Karácsony Diótörő nélkül Nagy siker volt a Teleki-Wattay Művészeti Iskola Zongora tanszakának karácsonyi bemutatója

2021. december 16-án került megrendezésre a TWMI zongora tanszakának hagyományos karácsonyi hangversenye, melyen Csajkovszkij: Diótörő c. balettjét dolgozták fel Gilice Teréz zongoraművész-tanár növendékei. A kis zongoristák tanárnőjük vezetésével minden évben újabb és újabb történeteket elevenítenek meg a színpadon a zongora csodálatos hangjával, a mesék, versek, rajzok, jelmezek, fények és a díszlet segítségével a szülők és az érdeklődő közönség nagy örömére. Az elmúlt években színpadra állították többek között a Két bors ökröcske, a Torzonborz, a rabló, a Pomádé király, a Kővágó meséjét, valamint „Kiskarácsony, Nagykarácsony” és „A Szeretet muzsikája” címmel is tartottak zenés-verses előadást. Az idei tanévben nagy várakozással teli felkészülés után a Diótörő csodálatos meséjére és Csajkovszkij balettátiratára esett a választás, melyen igazi meghitt hangulatot sikerült varázsolni, hiszen a hosszú kényszerű kihagyás után szívet melengető érzés volt újra együtt látni a zongora tanszakot és a gyerekek szüleit. A zene és a karácsonyi fények hangulatát Miszkuly Gabó színjáték szakos növendék közreműködése, a közös karácsonyi dalok bemutatása és a zongora tanszak „Kismanóinak”, vagyis a legkisebb növendékeinek bemutatkozása tette igazán varázslatossá és felejthetetlen élménnyé minden jelenlévő részére!

Gyűjtés a moldvai csángómagyar gyerekeknek
Évek óta az adventi időszak elmaradhatatlan része a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI-ban, hogy a moldvai csángómagyar gyerekeknek karácsonyi ajándékokat gyűjtünk.
A tahitótfalui szülők, gyerekek, kollégák és az önkormányzat idén is rengeteg ajándékot gyűjtött össze a diószéni, moldvai magyar gyerekeknek, KÖSZÖNET érte.
Bővebben
DUNABOGDÁNYI ZENEISKOLA NÖVENDÉKE HARMADIK HELYEZETT AZ ORSZÁGOS OBOAVERSENY DÖNTŐJÉBEN
2021. Október 15-én került sor a XV. Országos Oboa- és Fagottverseny területi válogatójára Budapesten, a Józsefvárosi Zeneiskola AMI épületében. Intézményünket Csőke Klára Róza oboa tanszakos növendék képviselte, aki az I. korcsoportban indult a versenyen. Felkészítő tanára Rebe-Bodnár Zita, zongorán kísérte édesanyja Hámori Angelika tanárnő. Klára korcsoportjában a második legmagasabb pontszámot érte el a válogatón, így bejutott az országos döntőbe.
Bővebben
Nagyszerű bolyais eredmények
Ebben a tanévben is megrendezték a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyt, mint a korábbi években. Idén kilenc csapatunk indult, négy alsós, öt felsős. A járványhelyzet miatt a megyei fordulót mindenki a saját iskolájában írta szigorú felügyelet mellett. Marcsi néni és Laci bácsi figyelt a rendre és a szabályok betartására. 13 feladatot kellett megoldani, majd a válaszlapok alapján feltöltötték a tanárok a megoldásokat.
Bővebben
Pályaorientációs nap Tahitótfalun
Pályaorientációs nap Tahitótfalun; villanyszerelő, csecsemőgondozó, rendőr, burkoló, autószerelő, cukrász, fodrász, gazda és erdész szakmák mutatkoztak be a Gyerekeknek.
Bővebben
Újabb rajzpályázati sikereink
A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és AMI minden évben nagyszabású iskolai rendezvényekkel ünnepli meg névadójának születésnapját. A programokon nem csak az intézmény diákjai vesznek részt hagyományosan, hanem több témában is pályázatokat hirdetnek. Ebben az évben “Ragyogó hervadás” címmel versillusztrációikat küldhették el a képzőművészet iránt érdeklődő, kreatív alkotói tehetségüket bizonyítani kívánó diákok az ország különböző iskoláiból.
Bővebben
Pályaorientáció
A Váci Tankerületi Központ kezdeményezésére megvalósult a Szőnyi István Általános Iskolában és AMI-ben a pályaorientációs nap. A 8. osztályos tanulók játékos feladatokon keresztül fedezték fel érdeklődési körüket és képességeiket. A szakmai napot Kosztyán József tanár úr tartotta Konfár Mónika pályaorientációs tanácsadó szupervíziója alatt.
Bővebben
Örülünk, hogy segíthettünk
Iskolánk évek óta jó kapcsolatot ápol Vác Város Önkormányzat Idősek Otthonával. A pandémia előtt tanulóink anyák napi, mikulási és karácsonyi műsorral kedveskedtek az otthon lakóinak. Ez sajnos az utóbbi 2 évben elmaradt. A tegnapi napon szívesen tettünk eleget Szabados Slezák Brigitta igazgató asszony megkeresésének. 6. t és 8. t osztályosaink a Rádi úti Idősek Otthonának előkertjében gyűjtötték össze a lehullott faleveleket. Az otthon munkatársai forró teával, süteménnyel kedveskedtek diákjainknak.

 

Orbán György+ Nemzetközi Zongoraverseny Szentendrén
Már második alkalommal sikerült megszervezni az Orbán György+ Nemzetközi Zongoraversenyt Szentendrén a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskolában. A versenyt eredetileg tavaszra terveztük, de a covid járvány meghiúsította az elképzeléseinket, ezért hosszas egyeztetés után a végső időpont november 26. lett. A folyamatos szigorítások, növekvő esetszámok miatt a felkészülés és szervezés is bizonytalanságban zajlott, de kitartottunk elképzelésünk mellett és személyes jelenléttel, nagy sikerrel bonyolítottuk le a megmérettetést.
Bővebben
Egészséges életmód program a Váci Juhász Gyula Általános Iskolában
Ez a program 25 éve működik iskolánkban természetesen mindig a kornak és a diákok érdeklődésének megfelelően frissítve, aktualizálva, egy-egy témakört előtérbe helyezve, hol a tisztálkodásra, hol a táplálkozásra, hol a helyes fogápolásra kerül a fő hangsúly. A célzott korosztály a 6-10 éves gyerekek, 1-4. osztályos tanulók.
Bővebben
ALSÓBAN AZ ÉLET- nem csak alsósoknak
A Budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola az Örökös Ökoiskola cím birtokosa. Az iskolában dolgozó pedagógusok ezért kiemelten figyelnek arra, hogy az iskolai élet több területén „zölddé váljanak”. Folyamatosan lépéseket tesznek azért, hogy pedagógiai munkájukban képviseljék a fenntarthatóság szemléletét, a környezet- és egészségtudatos életmódot.
Bővebben
Ifjú Zenebarátok Napja Nagymaroson
November 20-án ünnepeljük az Ifjú Zenebarátok Világnapját, ebből az alkalomból tartottuk november 18-án, immár hagyományszerűen, a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola féléves gálakoncertjét. A tavalyi sajnálatos kihagyás után idén is volt egy kis izgulás, hogy meg tudjuk-e szervezni a járványhelyzet miatt, de szerencsére ezúttal nem volt akadály, biztonsági óvintézkedések mellett szép számú közönség gyűlt egybe a Művelődési Házban.
Bővebben
Márton nap Nagymaroson
A tavalyi tanévben, amikor minden iskolai rendezvényt törölnünk kellett, nagyon bíztunk benne, hogy idén visszatérhetünk a hagyományokhoz. Sajnos az élet másképpen alakult. Novemberben olyan gyorsan emelkedett a beteg gyerekek száma, hogy úgy döntöttünk, nem kockáztatunk. Még akkor sem, ha a Márton nap kültéri rendezvény. A finom zsíroskenyérre, melyhez hasonlót sehol sem lehet enni, nem is gondolhattunk. A kicsik azonban lázasan készítették a szép kis lámpásokat, reménykedve, talán mégis lesz valami. Ezért úgy gondoltuk, ha nem is a hagyományos módon, de valamiképpen meglepjük a város lakóit.
Bővebben
LOVAGI-NAP A KOSDI ISKOLÁBAN
Hagyományainkhoz híven, idén is megrendezésre került iskolánkban a Lovagi-nap. Az időjárás kegyes voltak hozzánk, így egy gyönyörű, napsütéses napon tarthattuk meg a programot. A lovagi játékokon négy csapat mérte össze erejét, gyorsaságát, ügyességét és kitartását. A kék sasok, a zöld bikák, a piros oroszlánok, és a fekete hollók küzdöttek meg egymással.
Bővebben
Állatok világnapja - október 4. Nagymaros
Az állatok világnapja az egyik kedvenc napunk az iskolában, ilyenkor mindig sok érdekes program vár ránk. Idén már előtte készültünk, és sok hasznos dolgot gyűjtöttünk a Váci Zöld Menedéknek, az ott élő gazdátlan állatoknak és gondozóiknak. Reméljük ezzel segítettünk kicsit.
Bővebben
Szakmai nap a Cházárban
2021. november 9-én szakmai napra gyűltek össze a Váci Tankerület intézményvezetői a Cházár András EGYMI dísztermében.
Bővebben
A pomázi Teleki Wattay Művészeti Iskola nyertes pályázatai a 2021-2022. tanévben
A Színielőadás "mesterei" leszünk (NTP-INNOV-21-0139) élményalapú komplex tehetségfejlesztő programban a Teleki-Wattay Művészeti Iskola fiatal zongoristái és moderntánc szakos tanulói vesznek részt. A gyerekek a mese és a zene varázslatos világán végig haladva megtapasztalják a játék, a mozgás, az improvizálás örömét, a közösség, az összetartás erejét. A program célja a meglévő tudásra, tapasztalatokra építve a gyerekek kreativitásának, improvizációs készségének, fantáziájának, személyiségének fejlesztése, élményközpontú foglalkozásokkal, ahol a táncos és zongorás alapmozdulatok rögzítésével a diákok digitális kompetenciái is fejlődnek. A program eredményeként a kortárs zene adta sokszínű lehetőségeket felhasználva a részt vevő tanulók önálló közös alkotást hoznak létre, melyet előadás keretében mutatnak be.
Bővebben
Idén is átadták a Szent Erzsébet Rózsái díjakat
Pénteken, Erzsébet napon a váci Duna-parton emlékeztek meg Szent Erzsébetről és adták át a Szent Erzsébet Rózsái díjakat. A szeles, hűvös időben is sok gyerek gyűlt össze a rendezvényre. A megjelenteket Ványi Lászlóné, a Cházár András EGYMI intézményvezetője köszöntötte. Elmondta: úgy érzi, hogy szerencsések, vagy inkább Isten kegyeltjei, hiszen ezt a megemlékezést a gyönyörű Duna-parton, az Erzsébet szobránál tarthatják meg minden évben.
BETEKINTÉS AZ ORSZÁG IRÁNYÍTÁSÁBA
2021. november 10-én iskolánk (4-7. osztályos) tanulói és az őket kísérő tanárok Budapestre, a Parlamentbe látogattak dr. Rétvári Bence államtitkár úr és a Letkési Önkormányzat jóvoltából. Erre a programra elkísérte a diákokat Huszák Tamás polgármester úr is, ami nagy megtiszteltetés volt számunkra.
Bővebben
A XVI. Vértes - Dunazug Régió Zeneiskoláinak "Táncok, tánckarakterek" című hangszeres versenyén járt a Teleki-Művészeti Iskola
2021. október 22-én pénteken 16. alkalommal került megrendezésre a "Táncok, tánckarakterek" hangszeres versenye Nyergesújfalun, amelyen a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskolát két fuvolás növendék képviselte. KAZSIK ABIGÉL a 2. korcsoportban, NOVÁK EMESE az 5. korcsoportban indultak a megmérettetésen és nagy örömünkre mindketten EZÜST MINŐSÍTÉSBEN részesültek. A gyerekek felkészítője KULIN KRISZTINA, zongorakísérőjük DUDITS ZSUZSANNA.Gratulálunk mindannyiójuknak az eredményért és további szép sikereket kívánunk!

 

Pályaorientációs nap a Szobi Fekete István Általános Iskola Árpád Fejedelem Általános Tagiskolájában
Iskolánkban 2021. november 8-án került megrendezésre a pályaorientációs nap, ami az iskola összes tanulóját érintette és megmozgatta. Kicsik és nagyok egyaránt élvezettel figyelték az előadásokat, előadókat. Forgószínpad alapján mentek a gyerekek az előadás helyszíneire ahol megismerkedtek az egészségügy egy-egy területével, a mezőgazdaságon belül a méhészettel és az állattartással. Igazi élményt nyújtott az életmentés és újraélesztés folyamata, amit persze ki is próbálhattak a gyerekek. Igencsak oda kellett figyelni, hiszen egy emberi életről szólhat az éberség és a lélekjelenlét. Az egészségügy másik területe a védőnői szolgálatot érintette, amiről szintén elmondható, hogy ez nem munka hanem hivatás. Másnap néhány felsős diák elmondása alapján megtudtuk, hogy nagyon mély nyomot hagyott bennük mind a két terület.
Bővebben
56-os megemlékezés a visegrádi iskolánkban
Október 22-én pénteken, az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon az 1956. Október 23-án kitört forradalom és szabadságharcra emlékeztünk. 4. órában iskolánk összes tanulója az új épület művészeti termében gyűlt össze. Új és modern felfogásban, rendhagyó megemlékezéssel készült Bosnyákné Varga Andrea tanárnő.
Bővebben